Wat is posttraumatische dystrofie? 

Wij schatten de kans vrij groot in dat je eens gehoord hebt van de term posttraumatische dystrofie maar dat je niet weet wat dit precies is. Als dit namelijk niet het geval was geweest dan was je ook nooit hier op de site terecht gekomen om antwoord te krijgen op deze belangrijke vraag. We spreken van posttraumatische dystrofie in de situatie waarin iemand pijn heeft na het ontstaan van letsel aan een hand of een voet als gevolg van ene breuk.  

Deze aandoening zorgt voor verschillende soorten klachten die pijnklachten met zich meebrengen. Het bijzondere aan de aandoening is dat het vaak het gevolg is van relatief klein letsel. Hier kan je denken aan het verstuiken van je voet of aan het verdraaien van je pols door het thuiswerken. We weten niet precies wat de oorzaak is van posttraumatische dystrofie. Meer hierover lees je op: https://vrijvanpijn.nl/posttraumatische-dystrofie/ 

Hoe posttraumatische dystrofie behandelen? 

Indien je last denkt te hebben van posttraumatische dystrofie dan raden wij je aan om even contact op te nemen met de huisarts voor wat meer informatie. De huisarts zal je na afloop van een kort onderzoek verwijzen naar een specialist. Deze zal tijdens de behandeling oefeningen geven waar je mee aan de slag kunt gaan thuis.  

Op dit moment denken wetenschappers dat posttraumatische dystrofie ontstaat door een foutje in het autonome zenuwstelsel. Dit is dan ook de reden dat er vaak wordt gekozen voor een vorm van therapie. Belangrijk om te weten is dat posttraumatische dystrofie behandeling en oefeningen niet voor iedereen werken.