Wat helpt goed tegen een opgeblazen gevoel?

Een opgeblazen buik of opgeblazen gevoel is ontzettend vervelend, zeker als daar ook nog winderigheid bij komt kijken. Heb jij vaak last van een opgeblazen gevoel? Moet je bijna altijd de knoop van je broek losmaken na het eten terwijl je broek de rest van de dag perfect zit? Dan gaan we je vandaag helpen.

Oorzaken opgeblazen gevoel

Een opgeblazen buik ontstaan door gasophoping of een grote hoeveelheid lucht in je maag en darmen. Dit kan onder anderen komen doordat je spijsvertering iets langzamer werkt dan normaal.

Hoe voorkom ik een opgeblazen buik?

Er zijn allerlei tips om een opgeblazen buik te voorkomen, vandaag delen wij enkele tips met je:

Eet kleine porties

Als je bijna altijd last hebt van een opgeblazen gevoel na eten dan kan het zijn dat je teveel eet waardoor je je maag en darmen overbelast. Ze kunnen het simpelweg niet aan om zulke grote hoeveelheden eten te verwerken. Probeer je porties te verkleinen. Probeer daarnaast goed te kauwen, niet alleen zorgt dit ervoor dat je kleinere porties eet, het zorgt er ook voor dat je minder lucht binnen krijgt.

Meer water drinken

Water drinken is natuurlijk altijd een goed idee, het is een extra goed idee als je last hebt van een opgeblazen gevoel. Door 1 a 2 glazen water te maken vergroot je de passage van gassen en voorkom je constipatie.

Drink niet teveel cafeïne en alcohol

Koffie en andere cafeïne houdende dranken kunnen zorgen voor verstopping in je darmen, wat weer een opgezette buik als gevolg kan hebben. Probeer daarom niet teveel koffie, thee en andere drankjes met cafeïne te drinken.

Hetzelfde geldt voor alcohol, alcohol heeft net als cafeïne een vochtafdrijvende werking. Ook is het toxisch voor de darmwand en darmbacteriën.

Beweging

Ook deze is vrij logisch, van de hele dag zitten wordt je spijsverteringsstelsel niet blij. Lichaamsbeweging is essentieel om eten te verteren en voor gezonde darmen. Beweeg minimaal 30 minuten per dag, maak tijdens de lunch een wandeling of maak er een gewoonte van om na het avondeten in plaats van direct op de bank te ploffen nog even een blokje om maakt.